Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök
Bild på Solbussen

Solbussen

Solbussen erbjuder långvarigt sjuka och funktionshindrade möjlighet att åka på resor och utflykter som i vanliga fall inte skulle vara möjligt.

Solbussen är en verksamhet som drivs av Kalmar länstrafik för att ge dig som är långvarigt sjuk och/eller funktionshindrad möjlighet att åka på utflykter och resor som annars inte skulle vara möjliga.

Solbussens syfte

Målsättningen är att ge dig med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom möjlighet att ta del av kultur- och naturupplevelser. Bussen beställs via länets olika handikapporganisationer, kommunala äldreboenden, träffpunkter och liknande. 

Om bussen

Bussen är specialbyggd och kan anpassas efter hur många rullstolsburna resenärer och extrautrustning som ska med på resan. Det är resenärernas behov som avgör hur bussen anpassas. Totalt kan 6 rullstolsburna resenärer resa samtidigt och används sittplatserna finns det rum för 46 resenärer ombord. Handikapptoalett och lift finns.

Beställ resa

Beställning av resor till Solbussen förare Mats Krantz, 010 - 21 21 146 eller mats.krantz@regionkalmar.se. Resor kann beställas för en eller flera resdagar.

Resor som sträcker sig över två eller fler resdagar ska beställas senast den 31 december för nästkommande år för att vara säker på att få resa. Beställningen görs av handikapps- eller pensionärsorganisationen.

För endagarsresor kan beställningen göras samma år som resan önskas genomföras. Planering av resdagar för dem som anmält sitt intresse görs av Solbussens förare som kontaktar verksamheterna i början av året.

Pris

Endagasresa

Startavgift på 3 517 kr. Då ingår 17 mil.

Efter de första 17 milen kostar det 183,75 kr per mil, plus 6 procent moms. Milräkningen görs från och med den plats där första passageraren hämtas.

Flerdagarsresa

Startavgift 3 517 kr. En fast avgift på 2 584 kr tas ut för varje påbörjat dygn.

Även här ingår 17 mil och därefter en kostnad på 134,62 kr per mil, plus 6 procent moms. Milräkningen görs från och med den plats där första passageraren hämtas.

Historien om Solbussen

Det var klinikchefen Lars Wernersson på rehabiliterings- och långvårdskliniken i Kalmar som i mitten av 1980-talet tog initiativet till att starta Solbussen. Detta med hjälp av pengar från Stiftelsen Solstickan, därav namnet Solbussen. 

Så småningom tog Landstinget i Kalmar län (Nu Region Kalmar län) över driften av bussen. Under 2007 hotades verksamheten av nedläggning då den dåvarande bussen var sliten. Stiftelsen för långvarigt sjuka lämnade då ett gåvobrev till Kalmar Läns Beställningscentral för medfinansiering av en ny buss och verksamheten kunde drivas vidare för samma ändamål som tidigare.