Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök
Servicefordon står parkerat vid huvudentrén vid sjukhuset i Västervik

Sjukresor i servicefordon

Sjukresor i servicefordon finns till för personer som inte kan resa i den allmänna kollektivtrafiken.

Sjukresor i ett servicefordon används när personen på grund av funktionsnedsättning eller medicinska skäl har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand och/eller resa med allmän kollektivtrafik. Det måste finnas särskilda skäl för att få resa till vården med exempelvis ett servicefordon. 

Vem får resa med ett servicefordon?

Ett medicinska utlåtanden säger om personen får resa med ett servicefordon. Vårdgivare lämnar ett medicinskt utlåtande för sjukresa i servicefordon genom att fylla i en blankett, klicka här för att komma till blanketten, och skickar den till Kalmar länstrafik.

Kalmar länstrafiks kundtjänst kan boka in en sjukresa med servicefordon om ett medicinskt utlåtande har inkommit för personen.

Vad kostar en sjukresa i ett servicefordon?

Resa med servicefordon kostar 125 kr i egenavgift per resa. Det innebär 125 kr till vårdbesök och 125 kr från vårdbesök. Högkostnadsskyddet träder in när de sammanlagda egenavgifterna vid sjukresa överstiger 2250 kr under en 12 månadsperiod, räknat från första resdagen.

Du kan läsa mer om kostnaden i frågor och svar längre ner på sidan.

Hur går en sjukresa i servicefordon till?

De flesta sjukresor ser olika ut då förutsättningarna varierar från person till person. Nedan finns en kortfattad beskrivning av en generell resa när personen har ett medicinskt utlåtande.

Till vårdbesöket:

 1. När du fått en vårdkallelse bokar du resan över telefon via Kalmar länstrafiks kundtjänst. Boka gärna tur och returresa samtidigt om det är möjligt.
 2. Vid bokningen bestäms upphämtningsadress och tidpunkt, du behöver även meddela vilka eventuella hjälpmedel som du behöver ha med på resan.
 3. Fordonet anländer på avtalad tid och plats. Föraren kan hjälpa dig ombord på fordonet. Huvudregel är att dessa resor samkörs vilket innebär att fler personer hämtas upp på vägen till vårdbesöket.
 4. Du lämnas av vid entrén som är närmast vårdavdelningen. Föraren kan hjälpa dig ur fordonet.

Från vårdbesöket:

 1. Du hämtas upp vid förbestämd entré vid sjukhuset/hälsocentralen. Föraren kan hjälpa dig ombord på fordonet.
 2. Resorna samkörs vilket innebär att resenärer kan komma bli avlämnade innan du kommer hem.
 3. Du lämnas av vid hemmet. Föraren kan hjälpa dig ur fordonet.

Så här beställer du en resa

Sjukresor med servicefordon bokas via Kalmar länstrafiks kundtjänst. En beställning kan göras av sjukvårdspersonal, personen/patienten som är i behov av resan eller anhörig, exempelvis ledsagare eller god man.

Ring 010 - 21 21 021 för att beställa en sjukresa. Klicka här för att se våra öppettider.

 • Beställ din resa helst två vardagar innan avresa
 • Om du vet när du ska åka tillbaka kan du med fördel beställa återresan samtidigt
 • Det medicinska utlåtandet är knutet till ditt personnummer
 • Vid förhinder avbeställer du resan så snart du kan

Under lördag, söndag och helgdagar tar vi endast emot akuta resor.

Blir du brådskande sjuk på natten kan du beställa taxi från Kalmar länstrafik, ring på numret ovan. I annat fall får du betala hela taxiresan själv, du kan ansöka om ersättning i efterhand.

Ledsagare

Du får ta med en (1) ledsagare om behov av ledsagare står angivet i det medicinska utlåtandet från vården. Ledsagaren reser kostnadsfritt och betalar ingen egenavgift.

Frågor och svar