Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök

Synas vid hållplatsen

Kommunikation - Ett ögonkast, en vinkning eller ett steg framåt så motparten förstår. Det är precis likadant för dig som väntar på bussen vid en hållplats

Alldeles för ofta blir det missförstånd mellan väntande resenärer och föraren i bussen. Ibland stannar bussen helt i onödan och ibland kör bussen bara förbi. Så vill vi ju inte ha det. Men det handlar nästan alltid om bristande kommunikation mellan förare och väntande resenärer.

För att inte föraren ska missförstå dig vid hållplatsen är det viktigt att du tydligt visar att du vill följa med bussen. Det underlättar för föraren om du även signalerar då du inte vill följa med.

Speciellt viktigt är det att synas under den mörka årstiden. Då är det bra med en reflex, en lampa eller en blinkande mobiltelefon: Det vill säga något med ljus som rör på sig i mörkret.

LED-lampor vid utvalda hållplatser

På utvalda hållplatser har vi även hållplatslampor och reflexer som du tänder eller snurrar på för att hjälpa föraren. Det kan även vara bra att vara utrustad med egna reflexer samt en lampa, exempelvis lampan på en mobiltelefon.

Mer om lamporna:

  • Vi sätter främst upp lampor på hållplatser längs större vägar där hastighetsgränsen är minst 70 km/timmen. Hållplatsen ska vara mörk eller skymd av kurva eller backe.
  • Lampan drivs av en solcellspanel och skapar ett blinkade ljus. Tänder du lampan blinkar den i cirka 5 minuter.
  • Lampan ska främst användas när det är mörkt ute för att underlätta bussförarnas arbete.

Ledljus_Hållplats.jpg

Frågor och svar