Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök

Använd reflex

Använd reflex för att minska risken för att råka ut för olyckor i trafiken. Tillsammans kan vi minska antalet olyckor i trafiken.

Syns du inte finns du inte – Vid skymning och mörker försämras synfältet för det mänskliga ögat. Det är därmed viktigt, inte minst om du rör dig i trafiken, att tydligt visa dina medtrafikanter var du befinner dig. Med en reflex kan du enkelt och tydligt visa andra att du finns på platsen.

Information om reflexer i trafiken:

  • 40 procent av alla trafikolyckor där gångtrafikanter är inblandade inträffar när det är mörkt.
  • Om du har en reflex på dig kan ett fordon med halvljus se dig på 125 meters avstånd. Det kan jämföras med när du har mörka kläder på dig utan reflex – då syns du först på 20-30 meters avstånd. Använder ett fordon helljus så syns din reflex redan på 450 meters avstånd!
  • Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns! Det är inte bara på mörka landsvägar som reflexer gör stor skillnad. Även i städer och villaområden med bra gatubelysning är det viktigt att bära reflexer. De flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tätbebyggda områden trots att gatubelysning finns.
  • Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Det kan därför vara bra att ha reflexerna hängande i ett snöre eller fastspända runt armar och ben. Det är även bra om reflexen placeras lågt eftersom reflexen då syns bättre när fordonen har halvljus.
  • Värme och repor kan få reflexer att sluta fungera. Därför bör du undvika att förvara dem i fickan tillsammans med nycklar eller liknande som kan repa dem. Även vatten kan påverka deras reflexförmåga.
  • Med en reflex syns du på långt håll när du står vid en busshållplats. Bussföraren kan därmed sakta in i god tid.

Källa: Trafikverket, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF)