Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök
En manlig bussförare som sitter på sin förarstol men vänd mot framdörren.

Bussförare

Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke som handlar om att köra säkert samt att möta och hjälpa resenärer.

Bussförare kör i linjetrafik, expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer utifrån en tidtabell. I arbetet ingår att hjälpa resenärer, svara på frågor och kör fordonet på ett säkert sätt. I rollen ska du även kunna sälja och kontrollera biljetter. En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- och skolresor i Sverige.

För att passa som bussförare bör du vara serviceinriktad, ha ett säkerhetstänk och kunna fatta kloka beslut i oväntade situationer. Det är också fördel om du är intresserad av teknik.

Som förare är det viktigt att du kör säkert, tryggt och inte minst bekvämt och behagligt för resenärerna.

Hur du blir en bussförare

Alla som kör yrkestrafik i Sverige måste ha ett yrkeskompetensbevis (YKB). Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste föraren gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB.

Utbildning till bussförare finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogram, inriktning Transport och som utbildning inom Komvux på ett flertal orter i landet.

För att bli antagen till bussförarutbildningen på Komvux måste du ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt B-körkort.

Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan utbildningsorterna. Sökande ska även kunna visa upp ett av Transportstyrelsens utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörighet D.

Utbildningar

Det finns många olika aktörer som erbjuder bussförarutbildningar, allt från yrkeshögskolor, kommuner och privata företag. Nedan finns ett urval:

Arbetsgivare för bussförare i Kalmar län