Kollektivtrafiken gör samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter att resa till och från arbete, utbildning, fritidsaktiviteter och service. Dessutom skapar kollektivtrafiken nytta för samhället, exempelvis genom att göra arbetsmarknadsregionerna större och minska klimatutsläppen.
Minskar klimatutsläppen
När du reser med buss och tåg är du med och minskar klimatutsläppen. Du medverkar samtidigt till att nå ett av FN:s globla mål för hållbar utveckling, 13. Bekämpa klimatförändringarna.
Du kan läsa mer om mål 13 och de globala målen genom att klicka här.
Minskar bullret och partikelutsläppen
Om trafikarbetet med bil och lastbil minskar, minskar även mängden buller och utsläpp av hälsopåverkande luftföroreningar. Eldrivna fordon ger lägre bullernivåer i stadsmiljö där motorbuller dominerar, och de ger inte heller några avgasutsläpp. Däremot ger eldrivna fordon samma mängder partikelemissioner från vägbana och däck som konventionella bilar. Vid högre hastigheter dominerar däremot däckbuller. Vid hastigheter över 50 km/tim och uppåt hörs elbilar lika mycket som bränsledrivna bilar.
Minskat behoven av vissa mineraler och metaller
Beräkningar visar at det globala behovet av kobolt och litium till enbart fordonsbaterier år 2030 kommer överstiga dagens globala användning på samtliga användningsområden. Utvinningen av vissa metaller är dessutom särskilt problematisk när det gäller arbetsmiljö och sociala förhållanden. Eftersom en fullständig återvinning inte är möjlig behöver resursutnytjandet effektiviseras. En minskning av trafikarbetet genom ett transporteffektivt samhälle, bl.a. med hjälp av ökad användning av kollektivtrafik, är viktigt för at få ner utsläppen och minska de negativa effekterna av brytning av kritiska mineral och metaller till baterierna.
Vidgar människors arbetsmarknader
Genom att kollektivtrafiken gör det smidigt och billigt för människor att nå många arbetsplatser, blir deras arbetsmarknader större och företag får lättare att rekrytera personal med rätt kompetens.
Ökar sysselsättningen
Kollektivtrafiken ökar möjligheten för arbetslösa att få jobb, genom att förbättra tillgängligheten för stora delar av befolkningen.
Skapar attraktiva städer
När fler reser med buss och tåg minskar bilköerna och behovet av parkeringsplatser. Bussar och tåg tar betydligt mindre plats än biltrafiken. Istället kan stadsmiljön byggas runt hållplatser och stationer, där det skapas kundunderlag för kaféer, restauranger och annan service.
Genom färre bilar på gatorna minskas bullret och utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen, vilket tillsammans med fler grönområden och kaféer och restauranger och annan service skapar attraktiva boendemiljöer.
Frigör mark till bostäder, lekplatser och grönområden etc.
I Sverige finns det omkring 5 miljoner personbilar. I genomsnitt står en bil parkerad mer än 96 procent av tiden. Bilparkeringarna i svenska städer och tätorter tar därför mycket stora ytor i anspråk. Uppskattningsvis en yta motsvarande nästan 70 000 fotbollsplaner. Eftersom kollektivtrafiken är betydligt mer yteffektiv och kapacitetsstark än biltrafiken kan en del av dagens parkeringsplatser bebyggas med nya bostäder eller göras om till grönområden eller lekplatser vid överflyttning av resande från bil till kollektivtrafik.
Minskar bilköerna och trängseln i trafiken
En bilkö är lika lång oavsett om bilarna i kön drivs med el eller körs på bensin och diesel. Istället riskerar elektrifieringen att öka bilköerna och trängseln ytterligare eftersom elbilar generellt har lägre körkostnader än bensin- och dieseldrivna. Eftersom kollektivtrafiken är betydligt mer yteffektiv och kapacitetsstark än biltrafiken, och därmed mer transporteffektiv, minskar kollektivtrafiken bilköerna och trängseln på vägar och gator.
Exempelvis tar ett fullt pendeltåg 1 800 resenärer och är 214 meter långt. Om alla istället skulle resa med var sin bil så skulle de skapa en bilkö på 7,2 km. En buss som tar 77 resenärer är ca 15 meter lång. Om dessa bussresenärer istället satt i varsin bil skulle det ge upphov till en bilkö på 308 meter.
Skapar ett rättvisare samhälle
Kollektivtrafiken skapar jämlika förutsättningar och minskar utanförskapet. Utan kollektivtrafik skulle stora grupper förlora tillgängligheten till arbetsplatser, fritidsaktiviteter och service.
Ökar jämställdheten
Kvinnor åker mer kollektivt än män. Kollektivtrafiken ökar kvinnors tillgänglighet till samhället.
Läs mer
Läs mer i rapporten: Kollektivtrafikens bidrag till transportsektorns klimatmål.
Läs mer på svenskkollektivtrafik.se »