Hoppa till innehåll kalmar länstrafik logotype Sök
Bild på ett Krösatåg

Krösatåg Kalmar-Växjö

I december 2023 blir det möjligt att resa med Krösatågen hela sträckan Kalmar-Växjö. Tidigare har tågen bara gått till Emmaboda.

Diskussion kring utökad tågtrafik har pågått länge mellan Region Kalmar län och Region Kronoberg och nu är regionerna överens om att trafikera sträckan Växjö-Emmaboda med Krösatåg från och med 10 december 2023.

Det blir två dubbelturer i vardera riktningen på vardagar mellan Emmaboda och Växjö. Tiderna kompletterar dagens tågtrafik, som trafikeras av Öresundståg.

- Den nya trafiken förenklar resandet mellan Kalmar och Växjö samt stationerna där emellan. Något som varit ett önskemål från Region Kalmar läns sida under flera år. Detta är ett led i arbetet med att skapa bättre möjlighet för pendling mellan de båda regionerna och få fler att välja att resa med kollektivtrafiken, säger Katharina Seijsing, tågchef på Kalmar länstrafik.

Stationer som kommer trafikeras

Krösatågen kommer att stanna i Kalmar, Smedby, Trekanten, Nybro, Örsjö, Emmaboda, Lessebo, Hovmantorp och Växjö. Krösatågen stannar på fler stationer än vad Öresundståg gör.

För resenärerna innebär det större möjlighet att resa kollektivt i hela Krösatågsområdet, då sträckan blir en del i ett större system. Biljetter köps hos Kalmar länstrafik eller Länstrafiken Kronoberg.

Fakta/Krösatågen

Krösatågen är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Jönköping, Blekinge, Halland, Kronoberg och Kalmar. Kostnader och intäkter fördelas för respektive region enligt den fördelning som gäller för Krösatågssamarbetet.